Envelopa Office Center

 

 

Stavba EOC, označována Envelopa, bezprostředně navazuje na městské historické centrum. Celá Envelopa je etablovaný areál, kde dochází k dalšímu mohutnému rozvoji a kde kromě některých úřadů našlo sídlo i několik fakult Univerzity Palackého včetně kolejí a kompletního kampusu Moravské vysoké školy Olomouc.

 

ENVELOPA, ČILI OBÁLKA

 

Název lokality je odkazem na slavné opevnění olomoucké pevnosti. V ohybu ramene řeky Moravy zde byla nejdříve vybudována Korunní pevnůstka, před kterou vznikla sekundární linie hradeb zvaná díky svému tvaru Enveloppe, čili obálka, což přetrvalo dodnes jako místní název Envelopa.

 

Půdorys objektu respektuje lichoběžníkový tvar pozemku a budova svým severozápadním nárožím významně vstupuje do křižovatky ulic Kosmonautů a Wittgensteinovy. Oblé nároží budovy zde tvoří dvě celoprosklené plochy černošedého hliníkového obvodového pláště, které v ostrém úhlu objímají sloup kruhového průřezu. Fasáda budovy v úrovni druhého podlaží ustupuje a odděluje tak obchodní parter budovy od vyšších administrativních podlaží. V úrovni šestého podlaží vytváří odsazená fasáda po celém obvodu budovy terasu s působivými výhledy nejen na centrum města.

 

Za prosklenou obálkou budovy nabízí typické patro 2 800 m2 otevřených nájemních prostor umožňujících maximální flexibilitu prostorového rozdělení, uprostřed dispozice se pak nachází přes pět podlaží převýšené zastřešené atrium. K přístupu do podlaží slouží dvě jádra – severní a jižní – osazena prefabrikovanými železobetonovými schodišti a trojicí, respektive dvojicí výtahů.

 

HISTORIE PROJEKTU

 

Projekt stavby EOC má bohatou historii, územní rozhodnutí bylo vydáno již v roce 2012. Z původní polikliniky se postupem času staly univerzální prostory pro administrativu, gastronomii, obchod a další služby. Budova původně sestávala ze dvou samostatných hmot, které byly propojeny pouze pomocí subtilních krčků ve vyšších podlažích objektu. Toto původní rozdělení ostatně přetrvalo do současného projektu v podobě svislých „zářezů“ na fasádě, které nyní narušují jinak kompaktní uzavřenou obálku budovy.

 

Výraznou změnou bylo také přesunutí schodištěm přístupné semiprivátní platformy ze 2. do 1. nadzemního podlaží. Již zmíněným spojením okolní hmoty budovy do jednoho celku se z něj ovšem nestala pouze výsada nájemců, jak by se mohlo zdát; vzniklé atrium bude přístupné také návštěvníkům provozoven nájemců prostor v parteru budovy.

 

ZVENKU VYPADÁ JAKO ČERNÝ BLOK, ALE…

 

Vstupní karusel otevírá přístup do samého srdce budovy – centrálního zastřešeného pětipodlažního atria. Skleněná kupole vynesená ocelovou příhradovou konstrukcí umocňuje vzdušný dojem z velkorysého volného prostoru definovaného světlými vnitřními fasádami nájemních jednotek. Podlaha atria je dlážděna působivou kamennou dlažbou s dramatickou kontrastní tmavě hnědo-žlutou až bílou strukturou, přičemž stejný materiál je využíván i pro obložení vstupů do výtahů ve výtahových lobby. V lobby i v recepci objektu je na podlaze uplatněna tmavě šedá kamenná dlažba a stropní podhled zde tvoří zavěšený hliníkový lamelový rastr. V hygienickém zázemí situovaném v severním a jižním jádře zase překvapí rafinovaný holografický obklad.

 

Budova nabízí nadstandardní reprezentativní prostory nejenom po stránce vzhledu, ale také po stránce technologické. EOC získala jako první stavba v Olomouckém kraji pre-certifikaci na úrovni LEED GOLD (dle mezinárodních standardů LEED). Projekt aplikuje chytrá řešení směřující k maximálně hospodárnému provozu celého komplexu při zachování vysokého uživatelského komfortu. Technologie, materiály, technická a provozní řešení byla volena s ohledem na udržitelnost a nízké provozní náklady.

 

EOC dále nabízí tři podzemní podlaží hromadných garáží s nabíjecími stanicemi pro elektromobily, venkovní relaxační zónu v zeleném parteru nebo byznys kavárnu a moderní kantýnu s cateringovými službami pro nájemce.

 

 

LOKALITA

Olomouc, Česká republika

KLIENT

Redstone Real Estate

REALIZACE

2021

Category

Administrativa, Komerční Prostory